Afyonkarahisara bağlı Şuhut ilçemizde yöreselleşmiş yemeklerimizden olan ”KEŞKEK” ilçemizin simgesi haline gelmiştir.Hatta Belediyenin Logo’suda Keşkek çömleği simge edilerek tasarlanıp yapılmıştır. Nohut ,Buğday(göce),Pöçet(zıpkın) Oma Kemiği Keşkeğin ana malzemeleridir.Piştikten sonra servis edilirken damak tadına göre çeşitli baharatlar ve soslarla çeşnisi artırılabilir. Yüzyıllar öncesine dayanan Şuhut Keşkeği hakkında birçok rivayet dile getirilir.Bunlardan en güçlüsü ise kıtlığın olduğu bir dönemde insanların elindeki bulunan bir miktar bulgur,nohut, ve eti bir çömleğin içinde pişirmesiyle doğduğuna inanılır.Yapılışı hayli zahmetli olan yöresel yemeğimiz Keşkeğin Buğday, Nohut, Pöçet ve Oma Kemiğinin Çömleğin içine su ve tuz ilave edilerek konulmasıyla akşamdan taş fırına verilerek sabaha kadar yaklaşık 12 saat kalarak pişme süreci gerçekleşmiş olur. Sabah fırından alınan çömlek eve getirildikten sonra servis edilme aşamasından önce içindeki etlerin kemiklerinden ayrırarak dövme işlemine geçilir. Dövme işlemine başlarken içine Afyon Manda Kaymağı ilave edilerek ağaçtan oyma tahta kepçe ile ezilerek tüm malzemeler lif lif olana kadar karıştırılır.Malzemeler özleşip kıvama gelince dövme işlemi biter. Servis tabağına alınan Keşkeğimizin üzerine tereyağlı salça sosu eklenerek yenmeye hazır hale gelir.
Geriye Dönün